Friday, 10 June 2016

Terbang Menuju ke Jeddah, Madinah.

Assalammualaikum semua

Salam Ramadan Mubarak. AllahuAkbar! Alhamdullillah, masih diberi peluang untuk berpuasa tahun ini. Hargailah setiap detik dan saat kita. Banyakkan berdoa dan berzikir. InsyaAllah, Allah pasti akan memberikan keajaibanNya untuk kita semua.

Kisah kali ini adalah kisah saya terbang menuju ke Madinah bersama Abah saya dan rakan-rakan jemaah yang lain. Masa ini, nak naik kapal terbang takut pun ada, risau pun ada. Banyak kali jugak lah saya berbicara dalam hati. ' Betul ke aku ni, betul ke nak pergi umrah ni, betul ke itu, betul ke ini, eh macam tak percayalah...

'Last' sekali saya naik kapal terbang pada tahun 2000 pergi ke Sarawak. Waktu tu belajar di UiTM Perlis. Saya wakil UiTM Perlis dalam bola tampar. Bersama sahabat baik susah senang saya Puan Rusni Zakaria.

Cuma kali ini, perjalanannya agak jauh dan masa yang panjang. Sebelum naik kapal terbang ada taklimat terakhir sikit daripada agensi. 

Bila nak 'check in' saja, Afeef anak saya dah mula menangis. Aduhai, sabarlah wahai hati. Yang Si kecil pula, tahu melambai...babai ibu... 

Dah check in pun tapi masih belum boleh naik kapal terbang. Kena tunggu beberapa minit. Sejam jugaklah tunggu sebab check in awal.
Masa ni, abah macam letih ajer. Pastu, teringat kat arwah isterinya. Buat pertama kali abah berjauhan dengan arwah mak. Merentasi laut. Waktu begini patutnya abah tengah tidur. Yelah, pukul 1pagi.


Nak masuk dalam kapal terbang pun kena berbaris. Kena bawa bersabar dan sudah mula Langkah yang baru. AllahuAkhbar. Kena mula banyak bersabar bila dah naik kapal terbang. Setiap kali pesan kat abah. Minta abah zikir. Lafaz ayat yang baik-baik sahaja. Abah pun faham.

Alhamdullillah, dah naik kapal terbang. Abah pertama kali naik kapal terbang. Kalau ada arwah mak, ini kali kedualah arwah mak naik kapal terbang.Sempat jugak berselfie gambar dalam kapal terbang. Saya anak abah dan mak. Ada orang kata saya muka abah, ada kata bila buka cermin mata macam muka arwah mak. 

Lihat! Matahari nak terbit. Cantikkan.

Cantik sangat-sangat. AllahuAkhbar. Indahnya ciptaan Allah.

Lagi beberapa jam sampailah. Abah pun dah letih. Lama duduk dalam kapal terbang.


 Lihat! Nampak bangunan kat bawah.


SubhanAllah AllahuAkhbar. Saya sampai Jeddah jugak akhirnya. Alhamdullillah.
Turun kapal terbang, mulut dah mula berzikir. Doa yang baik-baik. Semoga dipermudahkan semuanya.


Muka Original. Tak make up apa. Masa ini, kena tunggu. Nak check in Jeddah. Nak kata lama, tak lama pun. Kejap jugak. 
Dapat kawan baru. Sangat baik tau dan suka membantu abah masa kat sini. Alhamdullillah, ada yang sudi membantu. Abah Nak beratur panjang sangat. So, abah duduk. Baik petugas di sini. Nampak abah terus dipanggil untuk check in. Syukur alhamdullillah. 


Ini suasana di lapangan terbang Jeddah. Tapi, di kawasan luar. Tengah tunggu bas nak pergi Madinah. Ku sanggakan sekejap. Rupanya perjalanannya 8 jam lagi. AllahuAkhbar. Bayangkan Rasullullah kita, menaiki unta, berjalan di padang pasir. Meredah gunung berpasir, ribut pasit. AllahuAkhbar. Kita sekarang ni, banyak mengeluh. Kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang ini.

Bas dah ada, cuma tunggu nak naik aje. 

Mutawwif pesan naik bas no 2 AK 4 FEB. Duduk tempat yang sama. 


Ini Mutawwif yang sangat-sangat baik.Ustaz Mohd Syafiq Bin Hashim. Sangat berpengalaman. Selalu berzikir dan menemani jemaah umrah dalam bas. Apa jua yang berlaku, mesti rujuk dia dulu.


Ini gambar pokok yang berada di luar kawasan lapangan terbang. Saja saya tangkap. Nak lihat kehidupan apa yang ada di sini. Banyak pokok macam ini. Saya pun tak tahu pokok apa.

Ini highway yang tengah buat sepanjang nak keluar dari kawasan lapangan terbang.

Ini pulak view RnR. Bukan macam RnR kita ya. Angin dia memang kuat. Kalau pakai tudung singkat dan tak tebal boleh terbang tudung tu. Kena pakai tudung yang elok bila datang sini. Terima kasih By Azmila Ahmad dan By Sarah Ahmad.

Kedai sini tutup hari ini. Katanya sebab ribut kuat. Tapi, angin nya memang kuat sini.
 Yang ini ala-ala Starbucks la. Tapi, saya tak cuba pun. Angin kuat menjadikan signboard ni bergoyang jugak. Macam nak jatuh je. Takut saya.
Saja tangkap gambar kereta kat sini. Nak tengok kereta apa yang diguna di sini. Mewah jugak kereta-kereta di sini. Ini Miqat Qadli kalau tak silap sayalah.

Keadaan gurun, gunung, angin ribut yang kuat, berpasir, keadaan bas yang bergoyang-goyang sebab pemandu bas nak melawan angin yang kuat semasa memandu memang sangat mencabar. Yang penting, waktu ini berzikirlah, berdoalah, semoga semua di permudahkan. Dalam bas, saya sudah mula buka kertas, membaca doa yang dikirim oleh ahli keluarga, saudara-mara dan juga sahabat-sahabat. Bibir sudah mula sentiasa zikir dan sentiasa doa. Berdoa selagi boleh berdoa kerana saya sudah sampai di sini. InsyaAllah. Semoga doa dimakbulkan oleh Allah.
No comments:

Post a Comment