Wednesday, 6 May 2015

KISAH DIET ATKINS SAYA!

Kisah Diet Atkins Saya!

Orang kata lepas kahwin,lepas beranak confirm gemuk!
Tapi, saya lepas kahwin, lepas beranak memang tak gemuk. Cuma berisi saja.
Berat pun average 63kg dengan ketinggian 163cm. Masih kategori you are 'healty'. 

Tapi, tahun 2014 adalah tahun yang menyeramkan. Dulu saya kerja kat area 'PWTC'. Setiap hari naik LRT dan komuter. Orang kat Malaysia memang 1 Malaysia. Kaya dengan berbudi bahasa dan suka tolong menolong. Tahniah rakyat Malaysia. Saya bangga jadi rakyat Malaysia.

Tengoklah gambar kat bawah ni. Gemuk sangat-sangat.Masa naik train/komuter, bila saya berdiri je, semua orang suruh saya duduk. Saya kata 'Tak pelah, dah nak sampai pun.(Ayat berbohong sebab malu, saya tak mengandung pun waktu tu.) Yang bestnya, dipaksa saya duduk dan banyak kali saya kata tidak perlu. Sampai dipaksa duduklah. Maka, Kerana Terpaksa Aku Relakan!...Malu sangat-sangat. 

Disebabkan itu, bermacam-macam cara saya buat. Pergi Maidin, beli teh kurus la, losen sapu kat perut la. Ada satu ubat tu saya makan 2 kali saja terus saya buang sebab kerongkong saya panas sangat-sangat. Mungkin tak tahan kot!...Walaupun saya beli tu semua, tapi tak menjadi jugak. Mana idaknya, semua benda saya 'bedal'.

Akhirnya tahun 2015, pada bulan Februari saya telah berazam untuk kurus. Bukan nak kurus sangat pun. Cuma nak macam dulu balik. Banyak jenis supplement dan ubat kurus yang saya 'study'. Ada yang murah, takut pulak...kang jadi lain. Yang mahal tak mampu le pulak.

Jeng-jeng-jeng...Kakak Ipar saya telah mensarankan saya buat DIET ATKINS, sebab dia dah buat dan ternyata terbukti dan berkesan. Saya dengan tekadnya, 'start' la diet ini.

Alhamdullillah, Menjadi/Berkesan/PUAS HATI.

2bulan turun 9kg ( dari 80kg jadi 71kg ) (23/2/2015 to 23/4/2015).
Saya masih lagi teruskan Diet Atkins. Target saya untuk buat DIET ATKINS ini hanya 6 bulan sahaja. Insyaallah...

So, apa lagi...siapa nak kurus...boleh cubalah....
MENTAL KENA KUAT!


GAMBAR GEMUK TENGAH BEKERJA.
 

No comments:

Post a comment